Blogger Layouts

Wednesday, May 11

Cakap bohong, lama-lama mencuriAssalamualaikum


Pernah dengar pantun lama ni?? Masa sekolah rendah dulu cikgu selalu dok ajar kat kelas.. ^__^
Kalau aku pula, nak cakap bohong ni perbuatan yang payah sikit. Bukan nya sebab aku ni jujur sangat, tapi sebab aku PELUPA.

Niat di hati bukan mahu menipu. Tapi mahu menjaga hati dan kadang-kadang mahu elakkan perselisihan faham. Tapi akhirnya, berselisih juga sebab penipuan tadi. Aduh!

Sebabnya aku kalau tipu, mesti terlupa. Itu la susahnya kalau nak jadi penipu tapi pelupa. Selalu saja terperangkap. Nasib baik, adik2 dah faham dan sekarang suami ku pun dah paham. Malah suami ku sekarang, dah tahu cara untuk tahu sama ada aku tipu atau tidak. Hehe.. Dasat!

Tapi perlukah penipuan dilakukan dalam kehidupan seharian kita? Jawapannya tentu sekali tidak. Kalau boleh, biarlah hidup aku berlandaskan kebenaran.

Teringat sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Luqman Hakim yang menceritakan;

Pada suatu hari ada seorang lelaki telah datang berjumpa dengan Rasulullah S.A.W. kerana hendak memeluk agama Islam. Sesudah mengucapkan dua kalimah syahadat, lelaki itu lalu berkata : "Ya Rasulullah, sebenarnya hamba ini selalu sahaja berbuat dosa dan payah hendak meninggalkannya." Maka Rasulullah s.a.w menjawab : "Mahukah engkau berjanji bahawa engkau akan sanggup meninggalkan cakap bohong?" "Ya, saya berjanji" jawab lelaki itu singkat. Selepas itu, dia pun pulanglah ke rumahnya. Menurut riwayat, sebelum lelaki itu memeluk agama Islam, dia sangat terkenal sebagai seorang yang jahat. Kegemarannya hanyalah mencuri, berjudi dan meminum minuman keras. Maka setelah dia memeluk agama Islam, dia sedaya upaya cuba untuk meninggalkan segala keburukan itu sebab itulah dia meminta nasihat dari Rasulullah S.A.W. Dalam perjalanan pulang dari menemui Rasulullah S.A.W. lelaki itu berkata di dalam hatinya : "Berat juga aku hendak meninggalkan apa yang dikehendaki oleh Rasulullah itu." 

Maka setiap kali hatinya terdorong untk berbuat jahat, hati kecilnya terus mengejek."Berani engkau berbuat jahat. Apakah jawapan kamu nanti apabila ditanya oleh Rasulullah. Sanggupkah engkau berbohong kepadanya?" bisik hati kecil. Setiap kali dia berniat hendak berbuat jahat, maka dia teringat segala pesanan Rasulullah S.A.W. dan setiap kali jualah hatinya berkata : "Kalau aku berbohong kepada Rasulullah bererti aku telah mengkhianati janjiku padanya. Sebaliknya jika aku bercakap benar bererti aku akan menerima hukuman sebagai orang Islam. Oh Tuhan....sesungguhnya di dalam pesanan Rasulullah itu terkandung sebuah hikmah yang sangat berharga!"Setelah dia berjuang dengan hawa nafsunya itu, akhirnya lelaki itu berjaya di dalam perjuangannya menentang kehendak nalurinya. Menurut hadis itu lagi, sejak dari hari itu bermulalah babak baru dalam hidupnya. Dia telah berhijrah dari kejahatan kepada kemuliaan hidup seperti yang digariskan oleh Rasulullah S.A.W. hingga akhirnya dia telah berubah menjadi mukmin yang soleh dan mulia.

  
Aku mahu belajar untuk bercakap benar daripada bercakap bohong yang akhirnya mengundang masalah untuk diri sendiri. Niat ku memang baik..tapi dengan cara yang salah, ia tetap salah. Terima kasih Allah kerana selalu menyedarkan aku bahawa aku bukan pembohong yang baik.

0 komen-komen???:

Post a Comment